Dotacje dla małych gospodarstw
Dotacja na rozwój małego gospodarstwa
Można już składać wnioski o przyznanie dotacji (nawet 60 tys. zł) na rozwój małego gospodarstwa. Pieniędzy jest dużo, szanse ma każdy zainteresowany. Zwłaszcza, że w tym roku poluzowano kryteria przyznawania dotacji.
Uwaga! Co bardzo ważne, by dostać dotacje na rozwój małego gospodarstwa nie potrzebny jest wkład własny (czyli nie trzeba inwestować własnych pieniędzy). Wniosek i biznesplan należy złożyć do 17 lipca w Agencji Rozwoju i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR).
Kto może dostać dotacje na rozwój małego gospodarstwa?
Dotację na rozwój małego gospodarstwa może otrzymać rolnik, który:
- jest właścicielem małego gospodarstwa. Jego minimalna wielkość to 1 ha. Wielkość ekonomiczna gospodarstwa musi być mniejsza niż 10 tys. euro.
Uwaga! Wielkość ekonomiczna gospodarstwa to standardowy wskaźnik stosowny przy przyznawaniu różnego wsparcia dla rolników. Aby go obliczyć, możesz skorzystać z kalkulatora na stronie internetowej ARiMR. W wyszukiwarce na górze strony wpisz "kalkulator obliczania wielkości ekonomicznej gospodarstw".
- był ubezpieczony w pełnym zakresie w KRUS, nieprzerwanie, przez co najmniej 2 miesiące poprzedzające miesiąc złożenia wniosku o dotacje na rozwój małego gospodarstwa;
- w okresie 12 miesięcy przed złożeniem wniosku o dotacje na rozwój małego gospodarstwa rolnik nie prowadził działalności gospodarczej.
Uwaga! Warunkiem otrzymania wsparcia jest przedłożenie biznesplanu dotyczącego rozwoju gospodarstwa. W jego stworzeniu mogą pomóc doradcy w ARiMR.
Premia musi zostać przeznaczona na działalność rolniczą w gospodarstwie lub przygotowanie do sprzedaży produktów rolnych w nim wytwarzanych. Czyli np. na:
- kupno gruntów albo maszyn rolniczych;
- wymianę pokrycia dachowego.
Uwaga! Wniosek o dotacje na rozwój małego gospodarstwa z taką inwestycją uzyska dodatkowe punkty, które decydują o przyznaniu wsparcia.
Punkty potrzebne do otrzymania dotacji na rozwój małego gospodarstwa
O tym, czy otrzymasz dotację na rozwój małego gospodarstwa, zadecyduje liczba punktów za uzyskane kryteria wyboru. Aby ubiegać się o pomoc będziesz musiał uzyskać co najmniej 10 punktów.
Punkty można będzie otrzymać:
1. za kwalifikacje:
1. za kwalifikacje:
a) wykształcenie ‒ wyższe rolnicze lub inne niż rolnicze i 3-letni staż pracy w rolnictwie – 5 punktów;
b) wykształcenie rolnicze na poziomie technikum ‒ 5 punktów;
c) wykształcenie ‒ rolnicze na poziomie zawodowym – 4 punkty;
d) wykształcenie – tytuł zawodowy wykwalifikowanego robotnika lub mistrza, lub tytuł zawodowy w zawodzie rolniczym i 3-letni staż pracy w rolnictwie ‒ 3 punkty;
e) wykształcenie – średnie nierolnicze i 4 letni staż w rolnictwie ‒ 2 punkty;
2. za rodzaj planowanej produkcji:
a) uczestnictwo w unijnym systemie jakości żywności lub krajowym systemie jakości żywności – 2 punkty;
b) uczestnictwo w systemie produkcji ekologicznej – 4 punkty;
c) produkcja roślin wysokobiałkowych co najmniej 1 ha – 2 punkty.
c) produkcja roślin wysokobiałkowych co najmniej 1 ha – 2 punkty.
3. za kompleksowość biznesplanu:
a) za inwestycję budowlaną rolniczą zgodną z Prawem budowlanym – 2 punkty;
b) za udział w szkoleniach uwzględnionych w biznesplanie – 0,5 punktu, lub korzystanie z usług doradczych – 0,5 punktu, maksymalnie 2 punkty;
c) za inwestycję dotyczącą przygotowania produktów wytworzonych w gospodarstwie do sprzedaży – 1 punkt,
d) przetwórstwo produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie ‒ 3 punkty;
e) udział w zorganizowanych formach współpracy producentów rolnych ‒ 2 punkty.
4 za cele przekrojowe:
a) w zakresie ochrony środowiska i klimatu:
udział zbóż w strukturze zasiewów do 66% ‒ 0,5 punktu,
zobowiązanie do przygotowania i stosowania planu nawozowego ‒ 2 punkty,
inwestycje w zakresie ochrony środowiska i klimatu ‒ maksymalnie 5 punktów (wg wykazu inwestycji, maszyn i urządzeń sprzyjających ochronie środowiska)
udział zbóż w strukturze zasiewów do 66% ‒ 0,5 punktu,
zobowiązanie do przygotowania i stosowania planu nawozowego ‒ 2 punkty,
inwestycje w zakresie ochrony środowiska i klimatu ‒ maksymalnie 5 punktów (wg wykazu inwestycji, maszyn i urządzeń sprzyjających ochronie środowiska)
b) w zakresie innowacyjności:
za postęp biologiczny, organizację produkcji, nowoczesne technologie, innowacyjny produkt, po 1 punkcie za każdy z tych obszarów, jednak nie więcej niż 2 punkty.
5. za docelową wielkość ekonomiczną gospodarstwa:
za postęp biologiczny, organizację produkcji, nowoczesne technologie, innowacyjny produkt, po 1 punkcie za każdy z tych obszarów, jednak nie więcej niż 2 punkty.
5. za docelową wielkość ekonomiczną gospodarstwa:
a) więcej niż 20 tys. euro – 5 punktów;
b) więcej niż 16 tys. euro i nie więcej niż 20 tys. euro – 3 punkty; c) więcej niż 12 tys. euro i nie więcej niż 16 tys. euro – 1 punkty.
b) więcej niż 16 tys. euro i nie więcej niż 20 tys. euro – 3 punkty; c) więcej niż 12 tys. euro i nie więcej niż 16 tys. euro – 1 punkty.
6. za wiek – 3 punkty jeżeli w dniu złożenia wniosku o przyznanie pomocy beneficjent ma nie więcej niż 40 lat.
Uwaga! W pierwszej kolejności dotacja na rozwój małego gospodarstwa będzie przysługiwała tym podmiotom, które uzyskają największą liczbę punktów. Jeżeli otrzymasz dotacje będziesz miał obowiązek prowadzić rachunkowość rolną przez co najmniej 5 lat od dnia jej uzyskania.
Pieniądze z dotacji na rozwój małego gospodarstwa w dwóch ratach
Dotacja na rozwój małego gospodarstwa będzie wypłacana w dwóch ratach. Pierwsza rata to 80% pomocy, czyli 48 tys. druga rata 20% ‒ 12 tys. zł.
Dotacje należy przeznaczyć na restrukturyzację gospodarstwa w zakresie produkcji żywnościowych lub nieżywnościowych produktów rolnych, przygotowania do sprzedaży produktów rolnych wytworzonych w gospodarstwie lub przetwarzania produktów rolnych wytworzonych w gospodarstwie.
Pieniądze ‒ co najmniej 80% należy przeznaczyć na zakup, środków trwałych ‒ gruntów rolnych, nowych maszyn i urządzeń, budowę lub modernizację budynków służących do produkcji rolniczej, zakup stada podstawowego, zakładanie, wyposażenie sadów czy plantacji wieloletnich.
Dotacje należy przeznaczyć na restrukturyzację gospodarstwa w zakresie produkcji żywnościowych lub nieżywnościowych produktów rolnych, przygotowania do sprzedaży produktów rolnych wytworzonych w gospodarstwie lub przetwarzania produktów rolnych wytworzonych w gospodarstwie.
Komentarze